RAM bővítés

A RAM bővítése az újabb programok, operációs rendszerek miatt válhat szükségessé. A memória túltelítettsége akadásokat eredményez a rendszerben.

DDR2

Memória alap frekvencia:
800MHz

DDR3

Memória alap frekvencia:
1600MHz

DDR4

Memória alap frekvencia:
2400MHz

A RAM a számítógép átmeneti memóriája. Az itt tárolt adatokat a processzor nagyságrendekkel gyorsabban eléri mint a háttértárakon tárolt információkat, cserébe sokkal kisebb tártelületű és kikapcsolás után elveszíti a rajta tárolt adatokat.

A processzor és a memória közti kommunikáció gyorsaságát a memória frekvencia határozza meg, ez típusonként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy memória modul frekvenciája, annál nagyobb sebességgel olvasható róla az adat.

Ezzel szemben a memóriák egy késleltetés tulajdonsággal is rendelkeznek. Ez azt mutatja meg, hogy a processzor mennyi idő alatt tudja elérni az általa kért adatot. Minél kisebb a késleltetés, annál hamarabb megtalálja a processzor az adatot, onnantól már a memória frekvenciától függ a beolvasás sebessége.

Mint a legtöbb számítástechnikai alkatrésznek, a RAM-nak is áramra van szüksége. Típusonként eltérő feszültségeket vesznek fel, minél újabb, annál kisebb a feszültség, tehát kevesebbet fogyaszt. Ennek főleg a mobil, akkumulátorról üzemelő eszközöknél van jelentőssége az üzemidő miatt.